2 kisgyerek, 2 vállalkozás és rengeteg folyamatban lévő projekt mellett egyszerűen a főzésre már nem marad se időm, se kedvem. A sós kajákban mindig is béna voltam, így már azokat saját kútfőből meg se merem próbálni. Bezzeg ha valami sütit? kell sütni, egy ízvilágra kb 5 recept azonnal összeáll a fejemben. ?
Na viszont sem anyagilag, sem időben, energiában, fogyásban nem volt hatékony ez az össze-vissza, tervezetlen kajálás. Úgyhogy megpróbálom mostantól picit szervezettebben. A hétvégén vettem is jó kis üveg edényeket hozzá az ikeában. Kiraktam insta sztoriban róla egy fotót és annyian írtatok, hogy gondoltam, akkor néha majd megosztom a menüket. ?
Mivel instán nem lehet linkelni, a sós receptek zöme meg nem saját, ezért gondoltam inkább a honlapon létrehozok egy blogot ??
Itt szeretném leszögezni, hogy ezeket kizárólag INSPIRÁCIÓ gy
anánt osztom meg. Nem minősül se táplálkozási tanácsadásnak, se személyre szabott étrendnek. (Vagyis de, a magamé? szóval ezeket úgy állítottam össze, hogy a saját emésztésemnek, ízlésemnek, igényemnek megfelelje)
Leírom a szempontokat, hogy mik lesznek benne:
????Gyümölcsök, zöldségek, magvak, gomba, hüvelyesek minden mennyiségben
??Gabonáknál törekszem a lassabb felszívódásuakat, vagy gluténmenteseket választani. Pékáruknál törekszem a vadkovászos dolgokra
?Fűszerekből bármi, sőt! Mivel eddig csak a só+bors+paprika+oregano kombót ismertem, most megpróbálok picit merészebb, kreatívabb irányokba nyitni
?Tojásból én házi, szabadtartásos tojást eszek
??Halakat, tengeri herkentyűkből is szinte mindent eszek
??Húst nem igazán eszek, nekem teljesen kinyíja az emésztésemet. Néha majd a srácoknak lesz benne gmo mentes csirke vagy ilyesmi
?Szóját, tofut egyéni okok miatt kerülöm, pedig amúgy jó lenne belevinni, néha biztos lesz szójaszósz. Vagy lehet a család többi tagjának próbálkozok majd tofuval
???Tejtermékek: igyekszem minimalizálni, azonban egyes ételeknél ízben túl nagy a kompromisszum és egyszerűbb egy sima tejszínnel/tejföllel elkészíteni. (Már tucat vegán opciót próbáltam, de vagy nagyon feldolgozott a termék vagy nem ízlik nekem)
?Cukor helyett eritritet, steviat használok. Ritkán lehet lesz az ételekben méz vagy juharszirup.
??Olaj helyett kókuszolaj, olivaolajat használok
??Inni 99%ban vizet vagy teát iszok (vagy zöld smoothiet, mert ezzel egyszerűbben tudom bevinni a zöld leveleseket?)
Szóval jönnön is az első 3 napos mealprep:
- Zabkása (ez nem lett annyira finom – sztem ezt a főzött zabkását el is engedem egy időre): zab, zabtej, mandula, vaníliás növényi fehérje, joghurt, sárgabarack, mangó, banán, chia mag
- Fetás csicseris tésztasali
Recept itt: https://plantyou.com/greek-pasta-salad/
Ami nálam változott: nem került bele vörösborecet, mert nem kaptam sehol és sima fetát tettem bele. A fotóról hiányzik egy nagy adag zöld sali amit utólag vettem észre, később pótoltam. Nagyon finom volt egyébként, a férjemnek is ízlett. - Mexikói quinoa saláta
Ez az Okos Timi receptkönyvéből van, így a receptet nem osztom meg. - Brownie + zöld turmix (spenót, banán, alma/mangó, víz)
A Browniet túl sütöttem sajnos, meg még valamit akarok módosítani a recepten, mert annyira ez sem lett finom, de azért elfogyott ? viszont hamarosan újrasütöm és akkor megosztom.
Elkészítési idő 3 óra.
Remélem a jövőhetiből majd több receptet tudok megosztani. 🙂
Hagyjon egy választ
Want to join the discussion?Feel free to contribute!