Sós karamelles mogyoróvajas torta | vegán, tejmentes, tojásmentes
Saját recept (Németh Hanna)
Hozzávalók:
Piskóta:
- 441 g liszt
- 189 g cukor
- 53 g olaj
- 397 g víz
- 21 g citromlé
- 4 g szódabikarbóna
- 315 g csicseriborsó konzerv leve (kb 4,5x-es mennyiségű konzervből)
170 fok, hőlégkeverés. 30-37 perc
24 cm-es tortaforma
Karamelles ropogós mogyoró réteg:
- 252 g cukor
- 126 g (sótlan) mogyoró
Mogyoró krém:
- 420 g mogyoróvaj
- 420 g Schlagcreme cukros tejszín
Karamell krém:
- 160 g cukor
- 50 g Schlagcreme cukros tejszín
- 265 g Schlagcreme cukros tejszín
Mogyoróvaj réteg:
- 210 g 100%-os mogyoróvaj
Karamell öntet:
- 200 g cukor
Elkészítés:
Piskóta: A lisztet, cukrot, szódabikarbónát elkeverjük, majd belekeverjük az olajat, vizet, citromlevet. A csicseriborsó konzerv levét beleöntjük egy tálba és fagyasztóba tesszük 45 percre hogy teljesen lehűljön. Miután kivettük a fagyasztóból elektromos habverővel kemény habot verünk belőle és 3 részletben a masszához keverjük, nyugodtan beledolgozhatjuk az elektromos habverővel. Ezt a mennyiséget én 3 részre vágtam, de érdemes úgy sütni, hogy csak két részbe kelljen vágni a piskótát, mert háromba elég nehéz volt. (bár megoldható) Pl: 2/3 tésztát egy sütésre, és abból lesz 2 lap, a maradék 1/3 tésztát pedig sütésre. Előmelegített sütőbe tesszük, majd tűpróbával ellenőrizzük, de nálam az 1 lapos piskóta is 35 percig sült.
Ropogós karamelles mogyoró: A mogyorót a cukorral egy serpenyőbe rakjuk és hagyjuk, hogy a cukor megolvadjon. Amikor kezd az alja barnulni akkor kavarunk rajta és addig kavargatjuk-pirítjuk, amíg a cukor folyékony karamell állagú nem lesz. Ezután egy sütőpapírra kiöntjük és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt nagyobb darabokat törünk belőle egy egy aprítóba tesszük, ahol kicsi ropogós darabokra aprítjuk. (azért ne morzsa szerű legyen, nyugodtan maradhatnak benne nagyobb darabok is)
Mogyoróvajas réteg és mogyoróvajas krém: A mogyoróból aprítóban homogén mogyoróvajat készítünk. Elég sokáig kell dolgozni. A mogyoróvajas réteghez a mogyivajat félre rakjuk. Utána a vegán habot felverjük, majd egy kicsit elkavarunk a krémhez szükséges mogyoróvajjal és szép fokozatosan adjuk hozzá a többit is.
Karamelles krém: A cukrot megkaramellizáljuk és a végén 50 g vegán habot hozzákeverünk. Itt picit megkeményedik a karamell, de további melegítés hatására szépen visszaolvad. A többi vegán habból kemény habot verünk, majd ha kihűlt a karamellünk óvatosan fokozatosan összekeverjük vele.
Összeállítás: Picit összetett az összeállítás, így készítettem egy vázlatot a rétegekről hátha az segít. 🙂 Tehát van 3 piskótánk. Az alsóra kerül a mogyoróvaj réteg fele (105 g), erre rászórjuk a ropogós karamelles mogyi felét, majd erre kerül a mogyoróvajas krém felé. Utána a 2. piskótát rátesszük. A 2. piskótára kerül a mogyivajas réteg másik fele (105g), erre rászórjuk a ropogós karamelles mogyi másik felét (esetleg picit tehetünk félre a dekorhoz) , majd az egész karamell krémet. Erre helyezzük a 3. piskótát, végül a torta tetejét és oldalait beburkoljuk a mogyoróvajas krém második felével. Ezután a tortát jól lehűtjük. Tetejére a karamell: A 100 g cukrot megkaramellizáljuk, majd amíg még folyékony (de már nem forró) ráöntjük a torta tetejére és kihúzzuk az oldalára, hogy gusztán lecsorogjon rajta.
Diéta szerint | Vegán |
---|---|
Édesítés (mi lehet benne) | Cukor (kristály-,barna-,nád-), Szipurok (juharfa-,datolya-,agavé-,méz) |
Édesítés (mi NINCS benne) | Eritrit, Friss/aszalt gyümölcs, Inulin (Paleo sweet), Kókuszvirág cukor, Maltit, Mesterséges édesítők (szukralóz, aszpartám), Stevia, Xilit (nyírfacukor) |
Mentesség | Laktózmentes, Szójamentes, Tejmentes, Tojásmentes |
Recept készítő |
Facebook oldalunk:
Bolti csokik ihlette sütik
Fizetési információ