Epres vaníliás krémes torta | cukormentes, vegán, gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, tojásmentes, mindenmentes, reform, diétás, szénhidrát csökkentett
Saját recept (Németh Hanna)
Hozzávalók:
Alap:
- 130 g (blansírozott héj nélküli) mandula
- 100 g friss datolya
- 1 kk víz
18 cm-es tortaforma
Vaníliás krém:
- 60 g köles
- 240 g víz
- 1 csipet só
- 330 g vaníliás rizstej (The Bridge)
- 40g (1 csomag) vaníliás puding (Dr oetker)
- 60 g eritrit
- 10 g frissen facsart citromlé
- 1 púpos kk Bourbon vaníliapor (Lakshmi)
- 5 g paleo sweet folyékony édesítőszer
Epres krém:
- 600 g friss eper (már megtisztított)
- 40g (1 csomag) vaníliás puding (Dr oetker)
- 50 g por eritrit
Dekoráció:
- Tetszés szerint, nálam: 1 eper, 5 szem áfonya, 5 szem pisztácia összetörve, 2 földicseresznye, liofilizált tőzegáfonya
Elkészítés:
Alap: A mandulát aprítóban nagyon finom szemüre daráljuk. Utána a friss datolyát is addig dolgozzuk aprítóban amíg jó krémes nem lesz, egy kiskanál vizet adhatunk hozzá ha nagyon kemény lenne. (aszalt datolya esetén érdemes lehet előtte vízbe áztatni, hogy puha legyen). Végül összekeverjük a mandulát és datolyát, hogy közel homogén massza legyen és a (kapcsos) tortaforma aljába nyomkodjuk.
Vaníliás krém: A kölest a vízzel és egy csipet sóval feltesszük főni, amíg meg nem fő a köles. Közben párszor megkavarjuk, a vége felé pedig érdemes folyamatosan kavarni, hogy le ne égjen, mert nagyon kevés víz marad. Amikor megfőtt a köles félrerakjuk. 50 g rizstejet a pudingporral elkeverünk, a maradék tejet feltesszük melegedni, amikor már meleg akkor beleöntjük a pudingporos tejet és az eritritet is, majd sűrű pudingot főzünk belőle. A kölest, pudingot, citromlevet, vaníliát és paleo sweetet egy edénybe rakjuk és botmixerrel összeturmixoljuk, hogy homogén legyen, majd az alapra öntjük.
Epres krém: A 600 g epret leturmixoljuk, ezután odatesszük főni, először magas, majd ha már forr, akkor alacsony lángon. KB addig főzzük, amíg 200-250 grammot nem veszít a súlyából. (nekem egyszer leégett közben, úgyhogy lett egy kis járulékos veszteség, ezért nem tudom pontosan nálam mennyit veszített, 350 gramm lett belőle nekem). Pár kanállal kiveszünk belőle hűlni, ha már szobahőmérsékletű akkor csomómentesre keverjük a puding porral és az eritrittel, a maradék epret visszatesszük melegedni. Nálam ki se hűlt, úgyhogy én egyből kevertem is bele a pudingos masszát. (ha nem csomómentes akkor botmixerrel segíthetünk rajta) Végül ebből is sűrű pudingot főzünk, majd ha kész ráöntjük a köleses krémre.
Amikor már nem meleg a torta betettem hűtőbe és csak másnap vágtam fel és dekoráltam a fent leírtakkal.
Diéta szerint | Vegán |
---|---|
Édesítés (mi lehet benne) | Eritrit, Friss/aszalt gyümölcs, Inulin (Paleo sweet), Stevia |
Édesítés (mi NINCS benne) | Cukor (kristály-,barna-,nád-), Kókuszvirág cukor, Maltit, Mesterséges édesítők (szukralóz, aszpartám), Szipurok (juharfa-,datolya-,agavé-,méz), Xilit (nyírfacukor) |
Gyerekeknek | nagyobb gyerekeknek ajánlott |
Mentesség | Gluténmentes, Laktózmentes, Szójamentes, Tejmentes, Tojásmentes |
Sütés nélkül elkészíthető | Igen |
Facebook oldalunk:
Bolti csokik ihlette sütik
Fizetési információ