Epres túrós meztelen torta | cukormentes, gluténmentes, laktózmentes, reform, diétás, szénhidrát csökkentett
A receptért köszönet Puskás Bettinek!
Hozzávalók:
Piskóta: 2db-ot készítünk ebből
- 4 db L-es tojás
- 40 g négyszeres erősségű édesítő (eritrit+stevia)
- 8 g kókuszzsír
- 30 g barna rizsliszt (Naturbit)
- 80 g őrölt mandula
- 2 g Lucullus szódabikarbóna (sütőporom nem volt itthon,az kellett volna,de így is tökéletes lett)
Sütés: 180 fokon, alsó-felső sütésen, 25-30 perc
20 cm-es tortaforma
Krém:
- 250 g laktózmentes mascarpone
- 200 ml laktózmentes tejszín (nem kell felverni)
- 440 g laktózmentes túró (lehet fél kg is)
- 500 g eper (ebből 250 g turmixolva,250 g darabolva)
- 30 g négyszeres erősségű édesítő (eritrit+stevia)
- 2 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
Orosz ganache burkoláshoz:
- 80 g Delight fehér csoki alternatíva (vegán,gluténmentes,paleo,cukormentes)
- 125 g laktózmentes teavaj
Elkészítés:
Piskóta: A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá lassan az édesítő,ha szép fényes akkor mehet hozzá a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább,majd végül a kókuszzsír (étolaj is jó). Ha benne vannak a tojás sárgák és az olaj is, akkor már csak fakanállal vagy szilikon spatulával keverjük hozzá a két liszt és a szódabikarbóna keverékét óvatosan, hogy a hab ne törjön. 20 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 20 cm-es sütőpapírt és előmelegített 180 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Utána tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e. Nem nagyon fog megemelkedni, nem olyan, mint a normál piskóta.
Ha megsült és kihűlt a piskóta akkor 2 felé vágjuk. Megsütjük a másik lapot is. Lesz négy db lapunk.
Krém: A mascarponehoz hozzákeverjük az édesítőt és a folyékony tejszínt,én már nem szoktam külön felverni a tejszínt ,mert így együtt is fel lehet, és egy nagyon jó krémet kapunk. Addig kell géppel verni míg jó kemény lesz az állaga. Pár perc. Majd hozzákeverjük a túrót. Én ezt is géppel csináltam, mert ez a laktózmentes túró nem rögös nagyon. Ezután a turmixolt epret is hozzá rakjuk, még mindig géppel kevertem. Aztán már a darabolt eper következett, ezt már fakanállal. Mivel a krém lágy volt, így tettem hozzá két csomag zselatin fixet. Hűtöttem kb 1 órát és a zselatin hatására a krém már kemény volt, így betöltöttem a lapokat tortakarikába. Egy éjszakát hűtőben volt.
Orosz ganache: A csokit gőz fölött megolvasztottam,és ha már nem meleg akkor robotgéppel hozzákevertem a szobahőmérsékletű vajat kockánként, tehát nem egyszerre.Eleinte lágy lesz, de ahogy adagoljuk bele a vajat,szép kemény és fényes krémet kapunk. Ezzel kentem körbe a tortát. A krém sok lett,a fele megmaradt, tehát ha nem meztelen torta készül, akkor elég lesz burkolni is.
Gyümölcsökkel díszítettem.
Édesítés (mi lehet benne) | Eritrit, Stevia |
---|---|
Édesítés (mi NINCS benne) | Cukor (kristály-,barna-,nád-), Friss/aszalt gyümölcs, Inulin (Paleo sweet), Kókuszvirág cukor, Maltit, Mesterséges édesítők (szukralóz, aszpartám), Szipurok (juharfa-,datolya-,agavé-,méz), Xilit (nyírfacukor) |
Gyerekeknek | nagyobb gyerekeknek ajánlott |
Mentesség | Gluténmentes, Laktózmentes |
Facebook oldalunk:
Bolti csokik ihlette sütik
Fizetési információ